Bagaimana cara jual produk atau servis mahal_ (1)

5 cara jual produk atau servis yang mahal kepada pelanggan

Tahukah anda, mahal itu sangat SUBJEKTIF.

Ada sesuatu barang yang kita sendiri rasa mahal tapi boleh jadi bagi orang lain ianya murah.

Teruskan membaca ya!

Jika anda mahu rumah kelihatan lebih besar, letak khemah disebelahnya. Jika anda mahu rumah kelihatan lebih kecil, letak bangunan disebelahnya. Semua orang suka membandingkan harga. Jadi ‘benarkan’ prospek anda melakukannya.

Untuk result yang terbaik, bandingkan dengan produk yang paling mahal dalam kategori produk/servis anda.

Nama teknik ini adalah ‘Price Anchoring’. Ia membantu prospek utk buat keputusan untuk mencuba produk anda yang sudah kelihatan murah sekarang.

Prospek membeli disebabkan nilai dan manfaat produk anda, bukan ciri-ciri produk anda. Sebagai contoh, prospek tidak mahu tahu produk anda adalah dari buah paling susah nak cari di hutan Amazon, tapi prospek nak tahu buah tersebut dapat menyembuhkan penyakit kencing manis dia ataupun tidak.

Jadi fokuskan manfaat yang prospek anda akan dapat bilamana dia membeli beg tangan tersebut dari anda.

Soalan yang bagus seterusnya untuk anda tanya sebelum mula menjual adalah dimana prospek anda tinggal?

Contohnya, pembeli beg tangan Hermes-Birkin tidak tinggal di rumah flat.

Pembeli-pembeli yang ada kuasa kewangan ini ada ‘hotspot-hotspot’ nya. Contohnya di Country Height, Tropicana Damansara atau di tempat yang anda nampak rumah-rumah banglo besar sekitar kediaman anda.

Ingat, target market yang betul penting dalam memastikan produk atau servis yang kita rasa mahal itu dirasakan murah dan berbaloi oleh bakal pembeli tersebut.

‘Value prism’. Apa tu?

Ini adalah salah satu dari teknik menulis copywriting dimana anda menyerlahkan produk dengan menceritakan semua yang berlaku dalam penciptaan produk itu.

Pernah anda dengar tentang Dyson?

Dyson terkenal dengan penyedut vakum dan kipas angin mereka dan harga mereka bukan calang-calang. Lebih mahal berbanding produk-produk yang sama kategori dengan mereka. Mereka menekankan penyedut vakum mereka dengan penceritaan kesusahan mereka berfikir dan menjalankan experimen sehingga mencipta penyedut vakum yang siap di’patent’kan.

Percayalah, susah untuk anda jual produk mahal di persekitaran yang nampak murah atau barangan-barangan jualan sekitarnya murah-murah. Kenapa ‘Duck Scarves’ buka kedai di KLCC? Kenapa tidak di Tesco?

Anda sendiri jika mahu menjual produk mahal, pastikan website, facebook, instagram, youtube dan semua saluran pemasaran anda nampak setanding dengan produk-produk yang seangkatan harga dengannya.

Jangan lupa titik beratkan juga dari segi pembungkusan (packaging) produk dan juga khidmat pelanggan yang mesra dan menjawab semua persoalan prospek.

Menjadikan pengalaman membeli yang mahal menjadikan prospek rasa berbaloi untuk belanja duitnya untuk produk anda!

 

Credit: Fahdi Ghazali

Tags: No tags

Comments are closed.