5 PUNCA KEGAGALAN DALAM PERNIAGAAN

Ramai usahawan yang tahu menjual sahaja,ada yang ikut orang,ada yang sukahati main jual jerr…ada yang suka-suka menjual tapi sebenarnya mereka tidak tahu disebabkan cara merekalah  boleh menjadi punca kegagalan dalam perniagaan..so saya nak share dekat korang..5 punca kegagalan dalam perniagaan…jomm scroll ke bawah…

1.TIADA PERANCANGAN PERNIAGAAN

Nasib yang baik atau tuah bukanlah istilah yang mesra dalam perniagaan. Jika usahawan tidak merancang pelan akan datang, maka bersiap sedia sahaja untuk alami kegagalan. Apabila tiada perancangan, maka matlamat untuk pembangunan perniagaan syarikat juga akan terjejas secara tidak langsung.

2.KURANG KEMAHIRAN

Bergelar usahawan berjaya tidak semestinya anda sudah mahir segala-galanya. Ramai usahawan yang gagal kerana terlalu ego enggan mempelbagaikan kemahiran usahawan. Banyak program-program seperti seminar, bacaan ilmiah, forum dan sebagainya mampu mantapkan perniagaan sekaligus elak daripada rugi sepatutnya dipraktikkan usahawan.

3.PERSAINGAN SENGIT

Banyak cabang perniagaan yang mengetengahkan produk atau rangkaian yang hampir sama. Betul, persaingan yang sihat itu bagus. Tetapi sebenarnya ia lebih berpotensi menghancurkan! Apabila terlalu banyak pilihan, sudah tentu pelanggan akan membanding-bandingkan kualiti dan juga populariti.

4.KURANG KEYAKINAN

Pembaharuan pada barangan niaga sangat berkuasa kerana ia yang akan menentukan minat pelanggan untuk terus membeli produk anda. jika keyakinan pada diri itu kurang, potensi untuk berjaya itu amat nipis dan boleh menyebabkan kegagalan sehingga mengakibatkan “GULUNG TIKAR”.

5.MENYERAH KALAH

Menjadi usahawan bukanlah selamanya indah kerana pada satu tahap pasti akan berdepan kesukaran yang cukup membebankan. Disebabkan itulah ramai usahawan yang mula berjinak dalam dunia perniagaan lebih sanggup mengibar ‘bendera putih’ kerana takut mengatasi masalah.

Tags: No tags

Comments are closed.