20170714122856-shutterstock_486713719_cropped_1584x780

6 Acid Yang Anda Bakal Jumpa Dalam Produk Skin Care

Acid atau asam memang biasa digunakan dalam produk skincare. Ada berbagai macam acid dengan manfaat yang baik untuk kulit. Sebelum membeli dan memakai produk skincare, ada baiknya untuk mengetahui kandungan apa yang ada di dalam produk tersebut, termasuk tahu fungsi acid apa yang ada di dalamnya.

1. HYALURONIC ACID
Hyaluronic Acid (HA) atau asid hyaluronik sebenarnya bertindak sebagai bahan semula jadi dalam menghidrat dan melembapkan kulit. Kandungan ini juga boleh melegakan keradangan dan berfungsi sebagai antioksidan untuk melawan radikal bebas. HA dapat mengekalkan kelembapan kulit lebih lama supaya kulit bebas dari dehidrasi. Oleh itu, jika anda mempunyai penghidratan yang mencukupi, kedutan dan tanda-tanda penuaan yang lain boleh hilang.

2. LACTIC ACID
Sering mengambil susu, buah atau sayuran? Rupa-rupanya terdapat kandungan asid laktik, anda tahu. Nah, jika susu, buah-buahan dan sayur-sayuran memainkan peranan dalam tubuh anda, manakala dari luar tubuh, produk dengan kandungan ini dapat menghasilkan kulit yang lembut dan tidak merengsa. Asid laktik juga boleh meringankan kulit. Dan bagi pemilik kulit sensitif, kandungan ini selamat untuk digunakan.

3. GLYCOLIC ACID
Tidak jauh berbeza dari dua kandungan asid sebelumnya, asid glikolik juga diketahui berkesan dalam memerangi tanda-tanda penuaan kerana ia dapat mempercepat penggantian sel-sel kulit berkat kesan pengelupasan yang dapat mengangkat sel-sel kulit mati. Kandungan ini juga berguna untuk mencerahkan kulit kerana ia boleh menghilangkan bintik-bintik di muka. Jadi, jika anda ingin menggunakannya setiap hari, pilih produk dengan kandungan asid glycolic 6-12 peratus di dalamnya. Tahap ini memberikan faedah yang lebih baik tanpa mengambil risiko kulit anda.

4. SALICYLIC ACID
Jika asid ini pasti tidak asing kepada mereka yang telah menggunakan penjagaan kulit untuk membasmi jerat. Ya, asid salisilik adalah salah satu bahan yang berkesan untuk menghilangkan parut dan mengatasi jerawat! Kenapa asid salisilik ini berkesan? Biasanya jerawat timbul daripada kandungan minyak yang berlebihan pada muka bercampur dengan kotoran supaya ia menyusun dan menyumbat liang-liang. Keadaan ini mencetuskan perkembangan bakteria yang menyebabkan jerawat yang bersarang di kulit. Asid salisilik adalah kandungan yang mampu berfungsi untuk membersihkan kulit ke liang-liang dan melawan bakteria yang menyebabkan jerawat.

5. RETINOIC ACID
Asid retinoik atau tretinoin adalah terbitan vitamin A yang biasa digunakan untuk melawan tanda-tanda penuaan pramatang. Cara kerja kandungan ini adalah dengan mencetuskan pertumbuhan sel-sel kulit baru dan memperkuat lapisan dalaman kulit. Hyperpigmentation kulit boleh disamarkan dengan produk yang mengandungi asid retinoik. Terdapat satu perkara yang perlu anda ingat ketika menggunakan produk dengan kandungan ini, yang biasanya di beberapa wanita pada awal beberapa hari kulit akan mengupas dan mungkin juga sedikit merah. Tetapi ia semulajadi kerana kandungannya berfungsi untuk pertumbuhan semula kulit: Menggalakkan sel-sel kulit mati untuk keluar dan mencetuskan pertumbuhan sel-sel kulit baru.

6. MYRISTIC ACID
Mungkin satu kandungan asid ini masih terdengar aneh di telinga anda. Asid myristic atau asid tetradecanoic sering dijumpai dalam pala, minyak sawit dan minyak kelapa. Dalam industri kecantikan sendiri, ramuan ini memainkan peranan penting ketika membersihkan wajah, dan berkesan menyerap minyak dan kotoran yang berlebihan pada kulit. Walau bagaimanapun, juga memberi perhatian kepada tahap penggunaan supaya tidak menyebabkan kekeringan pada kulit.

Tags: No tags

Comments are closed.