PERLU_KE_LAUNCHING_PRODUK_-02

PERLU KE LAUNCHING PRODUK NI?

Proton X70 baru sahaja di lancarkan pada bulan december,2018 ni.Iphone X dilancarkan di Malaysia bermula sept 2018.Jika anda perasan setiap jenama ternama pasti akan melancarkan “LAUNCING” jika ada produk baru yang akan di keluarkan.Dan setiap BRAND baru yang keluar pasti akan  ada Launching yang di jalankan.

Tak semestinya anda perlu melakukan secara besar besaran, bergantung pada keluaran modal marketing anda berapa.Untuk memastikan anda tidak melakukan kesilapan ada beberapa tips yang anda boleh lakukan.

3 Tips sebelum Launching produk

 

1.STRATEGIK– Plan lebih awal strategik yang akan digunakan untuk mepromosikan produk anda.Anda perlu ada beberapa orang team yang membantu anda untuk menjayakan launching anda.Pastikan anda membuat PLAN A dan B untuk membantu pelancaran berjalan lebih lancar.

Anda boleh belajar pelancaran yang pernah dilakukan sebelum ni.Join mana mana pelancaran produk yang memboleh kan anda belajar dari mereka.Gunakan 4 W untuk membuat strategi yang baik dan berkesan. Apa itu 4 W ialah WHAT, WHEN,WHERE,WHO.

Dengar pendapat dari  rakan -rakan bisnes atau pelanggan anda yang lain.Dapatkan idea dan share idea anda yang sesuai dengan brand anda.

 

2.Prospek – Ketahui siapa prospek anda? Pastikan anda target pada prospek yang betul.Umpan prospek dengan barang “FREE” atau “DISKAUN” untuk membawa mereka datang ke pelancaran produk anda.Setiasa update di media sosial sehingga ke tarikh terakhir.

Kenali CUSTOMER AVATAR anda .Siapa yang  pernah ke kelas sifubads pasti tahu pasal ni.

 

3.INVITE MEDIA

2019 ialah platfform digital marketing.Jadi anda boleh menjemput Insta famous, blogger atau artis untuk membantu marketing brand anda.Produk yang baru perlukan Trust pelanggan yang sangat tinggi.Dapatkan seberapa banyak video gambar yang boleh untuk penggunaan anda seterusnya.

Dengan strategi planning yang baik pelancaran anda pasti akan berjalan dengan lancar dan berjaya.Pastikan anda belajar dari yang berpengalaman.

Semoga ia boleh digunakan memberi manfaat untuk digunakan ya!
Saya akan berkongsi dengan lebih detail semasa The Next Founder Finale nanti.

 

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.