primer

PEMILIHAN PRIMER MENGIKUT JENIS KULIT

Jika disamakan, primer adalah seperti kanvas bersih (kosong) yang membentuk asas kerja lukisan. Sebelum bersolek, asa utama yang betul akan menentukan hasil akhir solekn yang sempurna. Pemilihan warna primer yang kemudiannya diterapkan pada wajah akan berpigmen dan dapat menyamarkan tekstur kulit yang kurang lancar.

Di samping itu, primer juga melindungi kulit, mengekalkan kandungan kosmetik daripada diserap ke dalam liang kulit. Kerana ia adalah salutan utama yang datang dengan sentuhan langsung dengan kulit. Pastikan kandungannya sesuai dengan jenis dan keperluan kulit untuk mendapatkan solek muka maksimum.

Primer Untuk Kulit Normal

Anda yang mempunyai jenis kulit normal boleh mencuba pelbagai pilihan utama. Sekiranya anda mahukan solekan muka tanpa cela, anda boleh menggunakan produk primer yang lembut untuk wajah bebas berkilat. Pencahayaan utama juga boleh digunakan jika anda mahukan kesan mendalam pada kulit. Pemilik jenis kulit normal cenderung tidak mempunyai liang besar, jadi anda tidak memerlukan primer yang meminimumkan pori. Walau demikian, jangan lupa untuk melindungi kulit daripada pendedahan UV semasa masih memilih primer yang mengandungi SPF.

Primer Untuk Kulit Berminyak

Sekiranya anda mempunyai jenis kulit berminyak, ‘Mattifying Primer’ adalah jenis primer yang sesuai untuk anda. Kandungan di dalamnya dapat meminimumkan minyak di permukaan kulit wajah, sehingga penampilan kilau yang dapat memberikan kesan buruk dapat dicegah. Di samping itu, pemilik jenis kulit berminyak umumnya mempunyai liang pori yang lebih besar.

Anda dapat mengatasi masalah ini dengan menggunakan primer yang meminimumkan pori yang dapat mengecilkan liang dengan serta-merta. Juga pastikan anda memilih produk utama yang mengandungi formula anti-jerawat untuk mengelakkan bertambahny jerawat yang selalunya dialami oleh pemilik kulit berminyak.

Primer Untuk Kulit Kering

Memilih produk primer untuk kulit kering memang agak rumit. Sudah tentu, formula yang tidak elok tidak disyorkan kerana ia hanya akan memburukkan lagi tekstur kulit anda. Sebaliknya, kandungan berkilau yang terkandung dalam pencahayaan utama juga akan menguatkan kulit mengelupas. Oleh itu, apa jenis primer yang anda pilih, pastikan ia mempunyai pelembap yang tinggi supaya ia dapat melembapkan kulit selama sehari penuh.

Primer Untuk Kulit Kombinasi

Rasa jenis kulit biasa, tetapi cenderung menjadi berminyak di kawasan dahi dan hidung ? Bermakna anda mempunyai kulit kombinasi. Anda boleh menggunakan formula ‘Mattifying Primer’ mahupun ‘Iluminating Primer’, tetapi aplikasikan keduanya hanya pada kawasan yang diperlukan. Sekiranya ia terasa menyusahkan, cuba gunakan ‘Mattifying Primer’ dan kemudian terus menggunakan asas krim BB/CC untuk mengelakkan solekan yang terlalu tebal dan kaku.

Primer Untuk Kulit Yang Telah Mengalami Penuaan

Jangan bimbang tentang tanda-tanda penuaan pramatang. Anda boleh ‘menyamar’ dengan menggunakan primer. Satu produk ini boleh mempunyai kesan ‘kabur’ pada kedut dan juga memperbaiki tekstur kulit yang tidak sekata. Pilih formula utama yang mengandungi suncreen dan antioksidan yang memberikan manfaat yang baik untuk kulit. Dengan aplikasi yang betul, primer boleh memberi gambaran wajah yang lebih tegar dan penampilan muda.

Primer Untuk Kulit Sensitif

Sebagaimana yang dinyatakan di atas, fungsi primer untuk melapisi kulit dari kosmetik dan sisa asing lain. Walaupun ia baik untuk digunakan, pastikan jika primer yang anda gunakan mempunyai formula bebas wangian yang tidak akan menyebabkan kerengsaan pada kulit. Mereka yang mempunyai kulit yang kemerahan dan mudah iritasi harus menggunakan primer berwarna hijau yang dapat meneutralkan kemerahan pada wajah tanpa perlu menggunakan bedak yang terlalu tebal.

Tags: No tags

Comments are closed.