7_MARKETING_PLATFORM-01

7 PLATFORM FREE MARKETING PERLU ANDA GUNA

Anda seorang usahawan?Adakah anda rasakan susah untuk menjual?platform apa yang anda guna untuk penjualan produk anda?Anda rasakan tak cukup modal untuk membuat pemasaran produk anda?Terdapat lebih dari 10 platform percuma  yang anda boleh gunakan untuk mencapai matlamat pemasaran anda sebenarnya.

1.Sosial media

Sosial media bermaksud applikasi atau laman web yang membolehkan pengguna membuat dan berkongsi kandungan atau menyertai rangkaian sosial.Mengikut keterangan sebuah artikel penggunaan media sosial telah meningkat berikutan kenaikan kadar pengguna sosial media.Contohnya Facebook kini mempunyai 2.2 bilion pengguna,Twitter mempunyai 330 juta pengguna aktif dan Instagram mempunyai 800 juta pengguna.

Antara sosial media yang boleh digunakan ialah:

  • Facebook
  • Facebook pages
  • Twitter
  • Instagram
  • IGTV
  • Youtube
  • Linked

2.Website

Ramai tak tahu sebenarnya website merupakan perkara penting yang perlu ada dalam sebuah syarikat. Website boleh memberi impak kepercayaan yang besar pelanggan pada sesuatu brand atau produk itu. Sekiranya anda dah tak berdaya untuk melayan nombor pelanggan yang bertanya dan oder anda dah perlu ada medium website ni.

Dengan laman website pelanggan boleh terus lihat katalog produk ,detail produk, oder secara terus produk.Ia lebih menjimatkan masa anda yang menjual online dari perlu membalas setiap satu oder pelanggan.Mudah kan,jadi bila masa anda buat jualan hujung tahun ke,awal tahun atau pon jualan raya memamng perlu kan masa yang banyak untuk membalas dan membungkus barang pelanggan.

3.Blog

Blog mula famous masa tahun 2004- 2005..Ada beberapa orang artis yang famous adalah dari kelahiran blog sendiri.Blog ialah kaedah pemasaran menggunakan medium Digital Marketing.Yang ni sesuai untuk yang berkongsi tips dan sebagai nya.Ringan-ringan kan tangan untuk menaip di blog anda.Share link pada pages atau facebook anda.Jika anda dah ada website boleh la buatt satu kategori tips & blog untuk anda berkongsi info disitu.

 

Blog terdiri daripada video yang disebut vlog, yang terdiri daripada pautan dipanggil linklog, sebuah laman web yang mengandungi portfolio sketsa dipanggil sketchblog atau satu yang terdiri daripada foto dipanggil photoblog. Blog dengan jawatan yang lebih pendek dan jenis media bercampur dipanggil tumble logs. Blog yang ditulis pada mesin taip dan kemudian diimbas dipanggil typecast atau blog typecast.

 

Semoga ia boleh digunakan memberi manfaat untuk digunakan ya!

Saya akan berkongsi dengan lebih detail semasa The Next Founder Finale nanti.

Tags: No tags

Comments are closed.